2019 wordt meest leerzame en spectaculaire editie van TTC Zuid-Holland

Het Talenten Trainings Centre (TTC) Zuid-Holland gaat dit voorjaar weer op zoek naar dressuur en springtalenten die deze zomer bij het TTC Zuid-Holland een intensief trainingsprogramma krijgen. De opzet van het trainingsprogramma is dit jaar anders met als centrale thema topsport en paardenwelzijn. Na de selecties in april en mei (dressuur 4 mei a.s. en springen 19 april a.s.) start direct het programma met theorie en praktijktrainingen. 

 

“Paardenwelzijn is een onderwerp dat momenteel alle aandacht krijgt op internationaal niveau, daarom wil het TTC Zuid-Holland aan de meest talentvolle jeugdigde ruiters en amazones laten zien dat de paardensport een geweldige sport is en blijft. Dat kan alleen als wij ons door ontwikkelen, met de tijd meegaan,” zegt Barbara Koot, initiatiefneemster van het TTC Zuid-Holland. ” Onze TTC talenten van 2019 krijgen als eerste Talententeam leerstof aangeboden dat gebaseerd is op de nieuwste wetenschappelijke inzichten wat betreft diervriendelijk trainen van paarden. Hoe kun je op een wetenschappelijk onderbouwde manier paardvriendelijk presteren? Ik ben in de wetenschappelijke kant gedoken en heb inmiddels de laatste hand gelegd aan een flinke hoeveelheid lesmateriaal zowel theorie als praktijk. Medebestuursleden Ineke Eekhof en Jan de Vries hebben een aantal hippische toppers weten vast te leggen voor onze masterclasses, het tweede gedeelte van het TTC programma dit jaar.”

TTC dressuurprogramma in 2019

In het eerste gedeelte is de focus voor het team om goed voorbereid naar de regiokampioenschappen te gaan. Daarvoor staan o.a. een training van Grand Prix jurylid Mathie Boomaars en een stalbezoek aan topamazone Lynne Maas op het programma. 

Augustus en september gaan we het Masterclass programma afwerken. Dat begint met een bezoek aan het EK Dressuur in Rotterdam, waarbij de talenten achter de schermen mogen meekijken. Daarna geeft Laurens van Lieren een bijzondere training waarbij de talenten een proef voor een jury rijden en waarbij  Laurens op video ‘live” zijn commentaar inspreekt zoals hij dat ook voor de NOS en Eurosport doet. Een primeur voor het TTC Zuid-Holland. Er komt ook een zeer speciale zit-clinic  door Ingrid Hekkert, flexchairspecialist, en Mischa Koot die bij Academy Bartels al 10 jaar de zitclinics verzorgt.

 

TTC springprogramma in 2019

Het TTC springprogramma zal in 2019 in een aangepast programma verschijnen waarvan de data na de selectie op 19 april a.s. worden vastgesteld in overleg met de deelnemende ruiters/amazones. Ook voor de springruiters wordt het trainingsprogramma van TTC-trainers Edwin Hoogenraat en Richard Kaptein in twee delen gesplitst waarbij de focus in het eerste deel ligt op de voorbereidingen voor de regiokampioenschappen en in het tweede deel een Masterclass programma wordt afgewerkt. 

Privileges TTC Zuid-Holland talenten

Voor één van de TTC Zuid-Holland talenten is er een wildcard beschikbaar voor de KNHS Talentenselecties. Daarnaast hebben de talenten de mogeljkheid om met onze toptrainers te communiceren over hun carrière in de paardensport. Wanneer een talent de talentenstatus krijgt bij de KNHS kan dit talent ook toegang krijgen tot de speciale topsportklas bij LOOT scholen. En de talenten hebben de mogelijkheid om beter te leren presteren met behulp van de TTC ZH sportpsycholoog en de techniek die Barbara Koot heeft ontwikkeld voor het beter presteren op de wedstrijden. En last but not least; de talenten krijgen natuurlijk het felbegeerde TTC Zuid-Holland Talententeam jasje, inmiddels een zeer populair item.

Leeftijden

Dit jaar selecteert het TTC Zuid-Holland dressuurtalenten vanaf 8 jaar tot 18 jaar.

Deelname criteria pony’s:  8- en 9 jarigen minimaal B met 5 winstpunten, vanaf 10 tot 12 minimaal L startgerechtigd, vanaf 13 jaar minimaal L1 met 5 winstpunten en vanaf 15 jaar minimaal Z1. 

Deelnamecriteria paarden: vanaf 10 jaar minimaal B plus 5 winstpunten en vanaf 14 jaar minimaal L startgerechtigd.

Voor de theorie wordt het team in twee leeftijdscategorieën opgesplitst, zodat de theorie voor iedereen begrijpelijk is.

De TTC Zuid-Holland springtalenten worden geselecteerd vanaf 12 jaar tot 18 jaar en minimaal L met 1 winstpunt.

Selectiedagen

Voor de dressuur vindt de selectie plaats op 4 mei bij de Rotterdamsche Manège. Jolanda Bevelander (Grand Prix amazone en jurylid), Bob Tenwolde (voorheen bereiter bij Bemelmans en Schultenbaumer in Duitsland en nu toptrainer], Mischa Koot (Grand Prix amazone en trainer niveau 5 bij Academy Bartels) en Barbara Koot (Grand Prix amazone en trainer niveau 5) verzorgen op deze dag een training van totaal 40 minuten. Deelnemers aan de selectie rijden met 2 ruiters bij een trainer en krijgen na afloop een protocol mee. Aan het eind van de dag wordt het team bekend gemaakt.

Voor de springruiters/amazones vindt de selectie plaats op vrijdag 19 april bij de Rotterdamsche Manege. Edwin Hogenraat (bondscoach pony’s en trainer) en Richard Kapteyn (spring- en africhtingstal).

Inschrijven kan door te reageren op de mail die kandidaten via de KNHS/TTC Zuid-Holland ontvangen of via  ttczuidholland@jockeyclub.nl.

Historie en successen

In 2011 waren de eerste TTC Zuid-Holland selecties en kwamen de Zuid-Hollandse talenten in groten getale naar de selectiedagen toe. Uit 230 deelnemers hebben 4 trainers die 3 dagen full time in de baan stonden, toen het eerste Talententeam Zuid-Holland geselecteerd. Ook de jaren daarna was de keuze uit getalenteerde ruiters en amazones enorm. En in de afgelopen jaren zijn vele succesen behaald door TTC Zuid-Holland talenten, nationaal en internationaal. Inmiddels zijn er 5 Zuid-Hollandse TTC’ers naar een EK uitgezonden en werden er een aantal medailles behaald waaronder zelfs GOUD. 

Over het TTC Zuid-Holland en de Rotterdamsche Manège:

De Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’ is met haar 182-jaar één van de oudste verenigingen en sociëteiten van Nederland met unieke tradities. In 2013 werd de vereniging onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. De kleurrijke historie heeft mede bijgedragen aan de diversiteit van de hippische disciplines die op dit moment binnen de vereniging beoefend worden. Midden in het Kralingse Bos beschikt de vereniging over luxe voorzieningen voor de manege- en pensionpaarden, twee binnenrijbanen en twee buitenrijbanen. Een groot deel van het jaar kan bovendien op het omvangrijke CHIO-terrein gereden worden. De manege heeft een directe aansluiting op de ruiterpaden in het Kralingse Bos.

Sinds 2011 is de Rotterdamsche Manège door KNHS erkend Talenten Trainings Centrum en het enige TTC voor dressuur én springtalenten. Het TTC Zuid-Holland wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Topsport.