In april en mei zijn de selecties voor het TTC Zuid-Holland Talententeam. Dit jaar is het thema ‘paardenwelzijn”. Omdat er inmiddels zoveel wetenschappelijk onderzoek is gedaan bij paarden, willen de trainers  graag interessante kennis delen. Barbara Koot begint in deze blog met de psychologie van het paard; wat kan een paard mentaal wel en niet vergeleken met ons?  In de aanloop naar de TTC selecties komen nog meer berichten over allerlei onderwerpen. Veel leesplezier! 

Heeft een paard menselijke gevoelens?

Een paard is prima in staat om menselijke gevoelens te hebben zoals angst, boosheid, nieuwsgierigheid, verwarring, blijdschap en depressie. Maar ook verdriet als een moeder haar veulen verliest, of als het paard opeens gescheiden wordt van het allerbeste maatje. Complexe emoties zijn echter niet weggelegd voor een paard, bijvoorbeeld schaamte, schuldgevoel, vernedering, respect en minachting. Het paard heeft dus niet de complexiteit van een menselijk brein. Doordat het brein van een paard is gecompartementaliseerd, (de hersenen zijn verdeeld in vakken die apart van elkaar functioneren) kan een paard niet gaan bedenken waarom hij boos of verdrietig is; hij IS het gewoon. Dus als een paard bang is, dan is hij bang en niks anders. Hij kan dus niet ”expres” bang zijn met een reden. En als hij in de war is, doet hij dit ook niet expres. Als een kind bang of verward is, straffen wij het kind niet voor deze emoties…waarom straffen sommige ruiters hun paard dan WEL? is dat eerlijk? Nee, want een paard heeft dus wel degelijk gevoelens, ook al zijn deze gevoelens niet complex. Nog een bewijs dat paarden menselijke gevoelens hebben: In hun hersenen worden dezelfde chemicaliën geproduceerd als bij mensen, deze chemicaliën zijn verantwoordelijk voor gevoelens en motivatie.

Een goed voorbeeld is hoe paarden met kleine kinderen omgaan, dan zijn ze altijd super voorzichtig. Paarden voelen aan dat kinderen kwetsbaar en onervaren zijn; ook op hun rug gaan ze super voorzichtig om met de kinderen. Je weet nu dus waarom..

Kan je paard herkennen aan jouw gezicht hoe jij je voelt?

In 2016 is hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en wat blijkt? Jouw paard herkent aan jouw gezicht of je bijvoorbeeld boos of blij bent. In dit onderzoek werd aan een aantal paarden 2 foto’s getoond van een vreemd persoon. De reacties van de paarden werden bekeken en hieruit bleek dat de paarden vooral sterk reageerden op een boos gezicht, en minder sterk als het een blij gezicht was. Logisch eigenlijk, want een paard is een vluchtdier en reageert waarschijnlijk meer op gevaar. En een roofdier dat boos kijkt betekent vaak gevaar. Nu we dit weten, zouden we wel wat bewuster met onze paarden mogen omgaan, aangezien er dus veel meer communicatie heen en weer plaatsvindt, dan wij voor mogelijk hielden.