In de Nieuwe Driemanspolder maakt het polderlandschap plaats voor een wandel- en fietsgebied en een landschapspark met plassen, ruiterpaden, moeras, planten en dieren. Het project is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Den Haag, de provincie Zuid-Holland, de hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het hoogheemraadschap van Rijnland voert de herinrichting van de Nieuwe Driemanspolder uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. . De werkzaamheden duren tot eind 2020.

Eind dit jaar zal ‘De Polder’ (300 ha) opengesteld worden en kunnen menners via Leidschendam naar Stompwijk (+/- 8km) over een aparte, veilige en toegestane menroute. Initiatiefnemer Ab Spaan en Piet van de Mespel proberen bovendien om via de gemeente Pijnacker-Nootdorp een aansluitende route te krijgen via het Balij Bos. De realisatie van deze route  heeft Ab Spaan veel tijd en energie gekost: “Veel, veel meer dan 10 jaar hebben we er letterlijk voor moeten vechten. Maar een goed gezegde is ‘zonder strijd geen overwinning'”

Rondom de Nieuwe Driemanspolder zijn veel ruitersportverenigingen te vinden, die in de toekomst graag gebruik maken van het natuur- en recreatiegebied. Er komt een padenstructuur voor de paardensport met onderscheid  tussen ruiterpaden en menpaden:

  • De ruiterpaden bestaan uit zand met een leemdoormenging, wat een zachtere ondergrond vormt. Om te voorkomen dat het ruiterpad te nat wordt ligt er een drainage onder het pad die afwatert op de sloot.
  • De menpaden zijn daarentegen half-verhard, zodat de wielen van de kar niet vast komen te zitten. De ondergrond bestaat uit puingranulaat (een harder funderingsmateriaal), wat wordt afgewerkt met grond en ingezaaid met een grasmengsel.

Het verschil in de samenstelling van ruiter- en menpaden heeft te maken met het plaatsen van de voeten van het paard. Onder het zadel maken de paarden een meer gravende beweging. Hierdoor ploegen de paarden het pad als het ware om. Voor de kar zetten de paarden hun voeten platter neer. Als ruiters op een menpad rijden dan  lopen ze het pad stuk. Daarom zijn de paden niet gecombineerd en wordt ruiters verzocht om geen gebruik te maken van de aangewezen menpaden.

Op deze kaart staan de verschillende ruiter- en menpaden aangegeven. In het zuidwesten van de polder wordt zelfs een doorwaadbare locatie ingericht waar ruiters met hun paard het water in kunnen!

Op 19 februari 2020 is de eerste jonge boom symbolisch geplant door Danique Kluivers, dochter van de manege-eigenaar aan de Voorweg in Zoetermeer. “Ik vond het super leuk om te doen en ook wel spannend”, aldus Danique. “Er komt een speciaal bordje bij de boom te staan. Ik zal eens in de zoveel tijd langsgaan om een kijkje te nemen.” Dit voorjaar zal de natuur in het recreatiegebied verder worden aangeplant. De natuurwaarden voor het piekbergingsgebied in de Nieuwe Driemanspolder worden ingericht vanuit een cultuurhistorisch perspectief op het polderlandschap, met bloemrijk rietland en nat grasland.
Het hoger gelegen zuidelijke gedeelte wordt ingeplant met verschillende bosplantsoenen. In de komende periode worden rond de 1000 bomen geplant in het gebied, variërend van beuken, linden, kersen, okkernoten (walnoot) en populieren, tot knotwilgen en appelbomen . Op deze wijze ontstaat een gevarieerd landschap met veel diversiteit aan natuur.

bron: Nieuwe Driemanspolder