Afgelopen weekend reisden ruim 400 ruiters en amazones uit het hele land naar het schitterende recreatiegebied Vlietland in Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. Tijdens de samengestelde wedstrijden werd gestreden om het KNHS kampioenschap Eventing en het regiokampioenschap van Zuid-Holland. Als regiokampioenen werden Dexter Biersteker in de klasse Z, Tom van den Ende in de klasse M, Corinne van Duivenvoorde in de klasse L en Melissa Gerrets in de klasse B gehuldigd.

 

Ook dit jaar wisten parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt een gevarieerd parcours neer te zetten, met hindernissen die variëren in moeilijkheidsgraad. In de cross-country was niet één duidelijke scherprechter aan te wijzen. Nieuwe hindernissen als de Trekzaag en de dubbele punt leverden de deelnemers weinig problemen op. Wel lastig was de combinatiesprong voor de klasse M en Z: de smalle waterput voor de waterinsprong. Ook de hindernis ‘Binnendoor of Buitenom’ – waar de ruiters konden kiezen tussen een snelle en langere route – leverde de nodige weigeringen of extra seconden op.

In de klasse Z paarden won Dexter Biersteker uit Wassenaar met Chase de titel en werd daarmee tegelijkertijd regiokampioen van Zuid-Holland. In de klasse M paarden ging het kampioenlint naar Anouk van Wijk met Checkpoint. Marloes de Jong met Goodtimes werd kampioen in de klasse L paarden.

Voor de derde keer op rij werd bij het KNHS Kampioenschap in de klasse L ook een equipewedstrijd verreden. Per provincie namen daar 6 combinaties aan deel. De resultaten van de beste 4 ruiters telden mee voor het equipe-klassement. Provincie Zuid-Holland ging er met de eer vandoor, met een kleine voorsprong op Noord-Holland dat Overijssel nipt voor bleef met een verschil van minder dan 1 strafpunt.

Niet alleen ruiter en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de organisatie is een kwestie van teamwork. Paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar organiseerden het evenement gezamenlijk. Tijdens het weekend waren zeker 200 vrijwilligers van beide verenigingen actief. Voorzitter van de stichting Eventing Zuid-Holland Ton Spaan: “Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen. In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours met zo’n 30 hindernissen.”

 

Uitslagen KNHS Kampioenschap Eventing:

Z paarden:

 1. Dexter Biersteker met Chase
 2. Myrle Schoones met Dimitri
 3. Els Driehuijzen met Goldhaers Bolanitas

M paarden:

 1. Anouk van Wijk met Checkpoint
 2. Roxana Graham met Forever
 3. Kim Kleine met Eddie

L paarden:

 1. Marloes de Jong                                        met Goodtimes
 2. Britt Muijselaar                                         met Ayida Di Livia
 3. Carina Rijgwart-Terhurne                   met Zip

 

Uitslag equipe wedstrijd L paarden:

 1. Zuid-Holland                237,9
 2. Noord-Holland            243,0
 3. Overijssel                       243,7

 

Regiokampioenen

Dit weekend streden de deelnemers dan ook om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland.  De regiokampioenen zijn:

Klasse Z paarden: Dexter Biersteker        met Chase

Klasse M paarden: Tom van den Ende      met Zhivago

Klasse L paarden: Corine Duivenvoorden          met Florance

Klasse B paarden: Melissa Gerrets            met Hachiko

 

Oefencross

Zondag stond de oefencross op het programma. Voor ruiters zonder veel ervaring een goed moment om kennis te maken met eventing. Het enthousiasme onder deze groep is altijd groot.

Uitslag oefencross (klasse BB) paarden:

 1. Kimberly Roodenburg met Golden Focus
 2. Roel Zonneveld met Aristocraat
 3. Annemarie Hensing-Goemans met Vivaldi

Uitslag oefencross (klasse BB) pony’s:

 1. Liya Pektas met Amore
 2. Yrsa Bloemendaal met Black Magic
 3. Splinter Bergsma met Sacco Zidan

De complete uitslagen zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl.