Afgelopen weekend kwamen ruim 400 ruiters en 50 menners uit het hele land naar Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. Tijdens de samengestelde wedstrijden werd gestreden om het regiokampioenschap eventing van de KNHSZuid-Holland. Het evenement werd dit jaar voor de 12e keer gehouden in het schitterende recreatiegebied Vlietland.

 

Dexter BierstekerIn de cross-country was dit jaar niet één duidelijke scherprechter aan te wijzen. Nieuwe hindernissen als de Zigeunerwagen en de Speeltuin leverden de deelnemers weinig problemen op. Verschillende combinatiesprongen maakten de cross voor de klasse M en Z tot een uitdaging: de waterput voor de waterinsprong en de rotonde, een smalle bol, gevolgd door de opsprong en boom. Ook de Trakehner zorgde voor een aantal weigeringen.

 

In de klasse Z paarden was Caressa Versteeg met Daimler de enige die de cross foutloos en binnen de tijd wist te rijden. De 4de plaats en het regiokampioenschap waren voor Deborah Gerrets uit Maasland met Amazing. In de klasse M paarden won Dexter Biersteker uit Wassenaar met Chai-Valley’s Chase de 1ste prijs en het regiokampioenschap. De tweede M-ring werd gewonnen door Quint van Giersbergen met Zaliene. In de dressuur scoorde hij bijna 25 punten meer dan zijn concurrenten, en met een foutloze cross binnen de tijd wist hij zijn voorsprong met gemak te behouden. In de klasse L paarden voor 5/6 jarigen nam Dexter Biersteker zijn 2de oranje lint mee naar huis door zijn overwinning met de 5-jarige Chai-Valley’s Faraooq.

 

Bij de pony’s won Nina de Haas de klasse Z met haar pony Matcho. Ze bleef foutloos, en ondanks dat ze het alternatief bij hindernis 22 nam, bleef zij toch binnen de tijd. Door dit mooie resultaat is ze weer een stap dichterbij deelname aan het Europees Kampioenschap voor ponyruiters in Malmö.

 

Niet alleen ruiter en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de combinatie van samengestelde wedstrijden voor ruiters en menners bepaalt mede het succes van het evenement. De parcoursbouwers van beide disciplines werkten nauw met elkaar samen en wisten daardoor een unieke hindernis te creëren: bij het “Menners Obstakel” werd een-en-dezelfde hindernis zowel door de eventingruiters als menners overwonnen. Waar zaterdag de ruiters over de heggen sprongen, reden op zondag de aanspanningen dezelfde hindernis in de menmarathon. Deze combinatie en de naastgelegen waterhindernis bezorgden de vele bezoekers die op het evenement afgekomen waren, veel kijkplezier.

 

Zondag stond ook de oefencross op het programma. Voor ruiters zonder veel ervaring is dat een goed moment om kennis te maken met de samengestelde wedstrijd sport. Bij de ruiters die over de finish komen, is de blijdschap en opluchting duidelijk zichtbaar. Het enthousiasme onder deze groep is altijd groot.

 

Wedstrijdleider Ton Spaan kijkt tevreden terug: “We hadden het hele weekend warm en droog weer, en kijken terug op een veilig verloop van de wedstrijd. Met een heel team vrijwilligers zijn we de hele week hier in dit prachtige recreatiegebied aan het werk. Nadat we in de winter thuis nieuwe hindernissen hadden bedacht en gemaakt, zijn we afgelopen maandag met de bouwploegen van de eventing en het mennen hier aan de slag gegaan. Tijdens het weekend waren dit jaar weer ruim 200 vrijwilligers actief om dit gigantische evenement te realiseren.”

 

Regiokampioenen

Dit weekend streden de deelnemers om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland. De regiokampioenen zijn:

 regiokampioenen M pony

Klasse Z paarden: Deborah Gerrets met Amazing uit Maasland

Klasse M paarden: Dexter Biersteker met Chai-Valley’s Chase uit Wassenaar

Klasse L paarden: Maud Hofland met Umberto uit Bodegraven

Klasse B paarden: Deveny Ringeling met Cavona Z uit Schoonhoven


Klasse Z pony’s: Corine van Duivenvoorden met Florance uit Voorschoten

Klasse L pony’s: Elise Otto met Orchid’s Megan uit Schoonhoven

Klasse B pony’s: Quinty Willemse met Ibi’s uit Dordrecht

 

 

Winnaars oefencross:

Klasse BB paarden: Mandy van Beest met Ginellie uit Den Haag

Klasse BB pony’s: Jiska Keus met Malinky uit Prinsenbeek

 

 

 

 

 

 

Bekijk de volledige uitslagen (ook van het mennen)

Bekijk het filmpje met een impressie van de eerste dag van SGW Vlietland

Foto’s door Carmen Fotografie, www.fotografiecarmen.nl