Een fonkelnieuwe vorm van het springkampioenschap Z en ZZ voor de KNHS regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, genaamd de Randstadcup, ziet op zaterdag 5 maart 2016 het levenslicht. Ruim twee jaar geleden werd het idee geboren om de springkampioenschappen uitdagender te maken voor ruiters in de hoogste paardenklassen. In de afgelopen zomermaanden is de knoop definitief doorgehakt en de Randstadcup een feit geworden. De vorm waarin de gecombineerde regio springkampioenschappen in maart 2016 verreden gaan worden is absoluut vernieuwend binnen de paardensport in Nederland. De drie regio’s willen hiermee een impuls aan de sport te geven. 

Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn in verhouding kleine paardensportregio’s, maar zeker regio’s met ambities en vooruitstrevende ideeën. Twee jaar geleden werden voor het eerst signalen uit het ‘veld’ door de betreffende regiobestuurders besproken om kampioenschappen samen te voegen of een competitie op te zetten tussen de regio’s. Wat begon met wilde ideeën mondde uit in een ambitieus plan om tegemoet te komen aan de wens van springruiters naar een uitdagend, spannend en groots springkampioenschap.

In de afgelopen jaren merkten alle drie de regio’s dat het Z en ZZ springkampioenschap voor paarden niet de aantrekkingskracht had die zij voor ogen hadden. Rubrieken waren te klein, uitdaging en spanning waren er te weinig. Meer en meer wordt duidelijk dat er binnen de paardensport een verschuiving plaatsvindt van kleinere, plaatselijk georganiseerde, wedstrijden naar grotere professioneel opgezette evenementen. Willen de regio’s aansluiting houden en de inzet van vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de sport inzetten, zowel vanuit werkgroepen als vanuit bestuur, beloond zien met een volwaardig kampioenschap dan moet het roer om. De Randstadcup, die verreden zal worden tijdens de Utrechtse Indoorkampioenschappen, moet die aantrekkingskracht voor ruiters deel te nemen aan regiokampioenschappen in ere herstellen.

Op zaterdagavond 5 maart 2016 zal het Rabobank Hippisch Centrum te Utrecht in het teken staan van de Randstadcup. Voor zowel de klassen Z en ZZ springen voor paardencombinaties worden uitdagende parcoursen neergezet door parcoursbouwer Henk Linders. Alle ruiters uit de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht rijden voor hun kampioenstitel per regio. Gelijktijdig wordt er gestreden om uitdagende geldprijzen in de Randstadcup klasse Z en ZZ. Er zal een spectaculaire ‘Randstad’strijd ontstaan met interactie tussen de regio’s en haar topruiters die ook voor het publiek attractief is.

De organisatie is in handen van de KNHS regio Utrecht in samenwerking met een speciaal samengesteld team vanuit de drie regiobesturen. Tijdens de Randstadcup zal de jury bestaan uit de drie voorzitters van de regio’s om de wedstrijd extra cachet te geven. Naast de huldiging van de regio kampioenen, die door de afzonderlijke regiobesturen in het zonnetje gezet zullen worden, zal het unieke moment van de overhandiging van de eerste Randstadbokaal plaatsvinden. De komende maanden wordt definitief invulling aan het programma gegeven en krijgt de Randstadcup handen en voeten opdat zij op weg kan naar volwassenheid.