Afgelopen weekend werd bekend welke combinaties tijdens de jaarlijkse Rabo Talentendag op 2 september jl. op het KNHS centrum in Ermelo zijn geselecteerd als Nationale Beloften voor het Rabo Talentenplan. Maar liefst 8 Zuid-Hollandse dressuurtalenten, 1 springtalent en 1 eventingtalent mogen vanaf 1 oktober deelnemen aan dit bewezen talentontwikkelingsprogramma.

De geselecteerde dressuurcombinaties zijn Ezra Boer met Zoe D, Benthe de Graaf ) met Zon Primaire GP, Fleur van de Graaf  met El Marando, Zoe Langhout met Boszicht’s Mano, Britt Meersma met Chicarie, Ignia Meloni met Bodethaf’s Noble Boy, Marieke  Schade  met United en Deborah Vroegindeweij met MBPA’s Update. Nick Brussee werd met Ulfonso geselecteerd als eventing belofte en Lotte van Santvliet met Breitling als springbelofte.

Er werden in totaal 33 spring-, 74 dressuur-, 27 eventing- en 8 para dressuurcombinaties geselecteerd. “Een mooie resultaat voor Zuid-Holland en een geweldige kans voor deze 10 talenten,” aldus Jan de Vries, voorzitter van de KNHS regio Zuid-Holland. “Fijn om te zien dat onze talentenaanpak met o.a. het TTC Zuid-Holland z’n vruchten begint af te werpen.”

Nationale beloftenstatus
De ruiters en amazones die met hun paard of pony voor de Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen geselecteerd worden, krijgen een door de KNHS en NOC*NSF erkende Nationale beloftestatus. Met een Nationale Beloftestatus kunnen ruiters/amazones gebruik maken van de faciliteiten, zoals de Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen. die het Olympisch Netwerk in hun regio biedt. Ook biedt een Nationale beloftestatus bepaalde voordelen in combinatie met school en studie.
De Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen bestaan uit regionale trainingen van toptrainers, afgewisseld met centrale trainingen zoals proefgerichte clinics of parcourstraining. De bondscoaches van de KNHS spelen hierbij een belangrijke rol. Ze wonen de centrale trainingen bij en overleggen met toptrainers over de ontwikkeling van de ruiters.

De Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen worden verzorgd door de trainers uit het trainersplatform. De talenten variëren in de leeftijd van 14 t/m 25 jaar. Voor het nieuwe seizoen van Rabo KNHS Nationale Beloftentrainingen zijn in totaal 33 spring-, 74 dressuur-, 27 eventing- en 8 para dressuurcombinaties geselecteerd.

Rabo Talentenplan
Het Rabo Talentenplan is inmiddels een bewezen formule. “Van de medaille winnende teams op de Wereldkampioenschappen 2014 in Normandië maakte maar liefst meer dan de helft van de deelnemers ooit deel uit van het Rabo Talentenplan,” vertelt Maarten van der Heijden, directeur Tosport van de KNHS. “Het bijzondere aan dit Rabo Talentenplan is dat de absolute top van de Nederlandse coaches en trainers zich inzet om talent te scouten voor de volgende generatie.”