Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten naderen vraagt de KNHS aandacht voor het belang van de beoefening van de paardensport voor de inwoners en bezoekers van uw provincie. Dat heeft de KNHS gedaan door de verschillende colleges te informeren over de facts & figures en speerpunten van onze sport. Deze speerpunten zijn onder de aandacht gebracht bij de provincies en deze passen ook naar onze mening naadloos bij het provinciale sport- en recreatiebeleid :

1. Het beleven, beschermen en benutten van onze natuur

De natuur is er om van te genieten, om te ontspannen en tot rust te komen. Alle gebruikers, lopend,  op de fiets of te paard, kunnen dit doen zonder van elkaar last te hebben. Bewegen bevordert een betere mentale en lichamelijke gezondheid. De provincie investeert in veilige en goed onderhouden (ruiter- en men-)routes, die niet belastend zijn voor de natuur. Indirect belang: buitenrijden biedt mogelijkheden voor (hippische) ondernemers, horeca en toerisme en dus voor economische groei.

2. Open houden van de natuur

Natuur is, zeker in ons land, kwetsbaar. Ongecontroleerde recreatie kan schade berokkenen. Daarom is een gecontroleerd gebruik noodzakelijk. Samenwerking met alle betrokkenen zorgt ervoor, dat ‘gevoelige’ natuur wordt ontzien. Goed onderhouden en interessante routes zijn voor de recreant aantrekkelijk om te gebruiken. Belanghebbenden worden betrokken bij de ontwikkeling, het onderhoud en de verbetering ervan. De provincie initieert en faciliteert met voldoende middelen.

3. Het stimuleren van hippisch toerisme

Het hippisch toerisme groeit (inter)nationaal. Het biedt grote kansen om de economische waarde van de natuur te vergroten en daardoor het onderhoud van natuurgebieden en de voorzieningen daarin mede te financieren. In ons land zijn te weinig locaties waar paardensportliefhebbers en hun paarden kunnen overnachten. De provincie zet in op het verbeteren en verder toenoemen van hippisch toerisme door partijen bijeen te brengen en het toeristische aanbod te verruimen.

4. Paardenwelzijn gaat iedereen aan

De omgang met het paard biedt de mens vele maatschappelijk gewaardeerde mogelijkheden en vaardigheden. Paardenliefhebbers zijn alle uren van de dag verantwoordelijk voor hun viervoeter; het is een geïntegreerd deel van hun leven. Dierenwelzijn, en dus ook paardenwelzijn, gaat iedereen aan. Dieren worden respectvol bejegend in het gebruik en ze worden gehouden naar hun behoeften (voeding, beweging, voldoende ruimte, omgang met soortgenoten). De provincie zet zich er voor in daaraan waar mogelijk bij te dragen.