Recreatiesport

Lekker genieten van een heerlijke buitenrit? Even je hoofd leegmaken. Voor je paard is een buitenrit ook een fijne afwisseling van de dagelijkse training. Ook in de provincie Zuid-Holland zijn er diverse mogelijkheden om te genieten. Paardrijden in de bossen rondom Rotterdam is een geheel andere belevenis dan een rit over het strand bij Noordwijk of door het Westland. Zoek je een route of ben je benieuwd naar wat de KNHS regio Zuid-Holland doet voor de recreatiesport? Hieronder tref je alle informatie aan.

Regioconsulent

De KNHS regioconsulent is er voor jou. Voor de regio Zuid-Holland zijn dat Anita Verloop en Wim van der Hout. Bij hem of haar kun je terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die je tegenkomt tijdens het buitenrijden. Denk aan een onveilige situatie in het verkeer, een spoorwegovergang die afgesloten wordt zodat je het bos niet meer in kunt of een slecht onderhouden ruiter- of menpad. Of misschien wil je ervoor zorgen dat er nu eindelijk dat ene verbindingspad in jouw gemeente komt. De regioconsulent is het aanspreekpunt voor onder andere gemeente, provincie, waterschap en terreineigenaren en kan jouw melding dus bespreekbaar maken.

Wat jouw KNHS regioconsulent voor je doet:

 • De natuur openhouden voor de paardensport;
 • Als meldpunt fungeren voor problemen met ruiter- en menpaden;
 • Terreineigenaren ondersteunen bij de aanleg van ruiter- en menroutes;
 • Lobbyen voor veiligheid van ruiters en menners in het verkeer bij lokale overheden;
 • Onderhouden van contacten met lokale terreineigenaren, gemeenten en andere overheden.

Regioconsulent Nationaal Park, Hollandse Duinen

E-mail: a.verloop-groenen@knhs.nl

Telefoon: 0174-414639

Anita Verloop

Regioconsulent Delta, Zuid-Hollandse eilanden

E-mail: W.van.der.Hout@knhs.nl

Telefoon: 06 – 53389770

Wim van der Hout

Recreatieforum

Elke discipline in de paardensport heeft landelijk een eigen forum. Daar wordt nagedacht over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en spelregels bepaald. Er wordt gekeken naar de hele breedte van de paardensport, dus van instroom tot topniveau. De KNHS Regio Zuid-Holland wordt in het recreatieforum vertegenwoordigt door Aaf Bos.

Heb jij goede en nieuwe ideeën? Neem dan contact op met Aaf om deze kenbaar te maken via onderstaande contactgegevens.

Enjoy the ride

Wil je weleens een ander gebied verkennen zonder je druk te maken over de route? Doe dan mee aan een Enjoy the Ride rit. Deze ritten worden georganiseerd door KNHS-verenigingen of FNRS-ruitersportcentra en leiden je door de mooiste gebieden van Nederland. Na afloop staat er een hapje en drankje voor je klaar.  Je rijdt de rit lekker op je eigen tempo, alleen of met een groepje. Wil je zelf een Enjoy the Ride rit organiseren?

Klik hier voor meer informatie

Ruiterroutes

De Hollandse Duinen liggen tussen Scheveningen en Noordwijk en biedt ruiters de mogelijkheid om een prachtige route te rijden. Van het bos, naar de duinen en vervolgens het strand.

Deze ruiterroute voert langs dorpen, weilanden en de Aarlanderveense Molenviergang. De route is door middel van borden en palen aangegeven. De ruiterpaden zijn in zand uitgevoerd, de rustige polderwegen waarover de routes worden geleid zijn in asfalt uitgevoerd. De ruiterroutes en paden zijn voor ruiters vrij toegankelijk, mits zij de veiligheid in acht nemen en een goede gast zijn. Gelet op de korte lengte van de route zijn er geen rustplaatsen.

Buitenrijcode

Weet jij waar je op moet letten als je een buitenrit maakt? Lees hier de tips voor veilig en verantwoord buitenrijden.

 • Passeer andere ruiters, menners en wandelaars in stap
 • Rijd alleen op de ruiter- en menpaden
 • Jonge aanplant moet bos worden, rijd er niet doorheen
 • Vraag overige weggebruikers langzamer te gaan door je arm langzaam op en neer te bewegen
 • Steek je hand uit als je van richting verandert
 • Houd je aan de verkeersregels
 • Als je met een groep bent, steek dan tegelijk naast elkaar de weg over
 • Ruim na je rit eventuele mest van je paard op de openbare weg op
 • Draag een veiligheidshelm
 • En tot slot; geniet van de omgeving!

Paardenmest

Ieder jaar maken we met z’n allen ruim zeventien miljoen buitenritten. Dat is best veel en waar paarden zijn, is mest. Vooral binnen de bebouwde kom geeft dat overlast voor omwonenden en andere weggebruikers, zoals wandelaars en fietsers. Maar mest leidt ook tot vragen over verspreiding van ziekten en vervuiling van grondwater. Zijn die terecht?

Ruim mest binnen 24 uur op
In sommige gemeenten moet je de mest al verplicht opruimen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Andere gemeenten overwegen om mestzakken verplicht te stellen, maar daar kleven nadelen aan. Weer andere gemeenten zetten speciaal voor ruiters en menners afvalemmers neer. Door de bebouwde kom schoon te houden kunnen we met z’n allen mogelijke (verdere) verplichtingen of boetes voorkomen. Dat kan simpelweg door binnen 24 uur de mest op te ruimen, gewoon met een schep en/of bezem. Als geheugensteuntje heeft de KNHS een ludieke stalposter ontwikkeld. Hang jij hem ook op stal op? Vraag een gratis exemplaar aan bij de KNHS of download hem als digitaal bestand.

Paardenmest, een risico?
De KNHS krijgt in toenemende mate vragen over de mogelijke risico’s van paardenmest in de natuur. Sommige terreineigenaren noemen deze vermeende risico’s om paarden van hun terrein te weren. De mest die paarden in het terrein achterlaten, is echter geen reden tot zorg, concluderen Marianne Sloet (hoogleraar Equine Internal Medicine) en Frans van Knapen (hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid). Het artikel dat in Paard&Sport van december 2013 over dit onderwerp werd gepubliceerd lees je hieronder terug (PDF).

Stalposter paardenmest

paardenmest-een-risico-december2013

Verkeersregels

Zit je op je paard of loop je ernaast, dan ben je volgens de wet een bestuurder. Lees hier alles over de officiële regels over je plaats op de weg. Ken jij de belangrijkste verkeersregels?

 • Plaats op de weg
  Als er een ruiterpad is, dan moet je dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, dan houd je zoveel mogelijk rechts op de rijbaan, als het kan in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt. Dit alles geldt ook voor menners. Tot slot: rijd je op de rijbaan, dan mag je niet naast elkaar rijden.
 • Voorrang verlenen
  Als ruiter of menner ben je in het verkeer een bestuurder. Voor jou gelden dan dezelfde voorrangsregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft dus altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven.
 • Afslaan en richting aangeven
  Wil je afslaan, houd dan rekening met het volgende:

  • Kijk op tijd over je schouder of er verkeer achter of naast je rijdt;
  • Geef richting aan door je arm op schouderhoogte uit te steken;
  • Sorteer voor als dat kan;
  • Kijk, voordat je daadwerkelijk afslaat, nog een keer over je schouder;
  • Als je in een groep rijdt, probeer dan om eerst naast elkaar (in linie) op te stellen en steek tegelijk over. De hele groep is dan eerder aan de overkant waardoorde paarden niet onrustig worden.

Meer over dit onderwerp