Aangepast sporten in Zuid-Holland

photo credits: Danielle vink

Een beperking hoeft je ambities niet in de weg te staan. Integendeel zelfs! Met een beperking kun je gewoon meedoen aan de reguliere KNHS-wedstrijden, eventueel met een aanpassing of hulpmiddel. Bij dressuur kennen we daarnaast speciale wedstrijden Aangepast Sporten. Die zijn specifiek opgesteld voor ruiters met een beperking, er doen dus geen valide ruiters aan mee. Wil je met een hulpmiddel of aanpassing meedoen aan reguliere wedstrijden of wil je meedoen aan wedstrijden aangepast sporten, dan moet je een classificatiekeuring aanvragen. Alleen sporters met een blijvende lichamelijke of visuele beperking die willen starten in de discipline dressuur of mennen komen voor classificatie in aanmerking. Dispensaties voor gebruik in andere disciplines moeten aangevraagd worden bij de KNHS.

Classificatie pas

Sporters met een classificatiepas moeten de pas bij zich hebben als zij aan een wedstrijd meedoen en op verzoek van een official kunnen laten zien. Bij reguliere KNHS-wedstrijden laat de sporter (of zijn voorlezer / groom) de classificatiepas voorafgaand aan de proef aan de jury zien. Op de classificatiepas staat het KNHS-persoonsnummer, zodat de jury kan zien dat de pas daadwerkelijk bij de betreffende sporter hoort.

Handige linkjes

Een aantal websites, waar meer informatie te vinden is over Aangepast sporten:

Wel of geen classificatiekeuring nodig:

https://www.knhs.nl/media/18117/schema-mogelijkheden-hulpmiddelen-en-classificatie-in-het-aangepast-spor.pdf

Brochure aangepast sporten

https://www.knhs.nl/media/1950/brochure-aangepaste-sporten4.pdf

Federatie Paardrijden voor Gehandicapten

https://www.verenigingfpg.nl/

Download de gradeproeven:

https://www.knhs.nl/top-sport/disciplines/dressuur-para/dressuurproeven/gradeproeven/

Jury opleiding aangepast sporten

Aangepast sporten is binnen de paardensport zoveel mogelijk geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Dat betekent dat ruiters met een beperking gewoon mee kunnen doen aan reguliere wedstrijden, zolang ze aan de reglementaire bepalingen van de KNHS kunnen voldoen.

Naast de reguliere wedstrijden zijn er ook dressuurwedstrijden die specifiek gericht zijn op het Aangepast Sporten. De rubrieken die hierbij verreden worden, worden ook internationaal (FEI) uitgeschreven. Voor het beoordelen van deze rubrieken worden juryleden ingezet die naast de kwalificatie Lichte Tour of Zware Tour de aanvullende module Jurylid Aangepast Sporten hebben behaald. Alleen deze juryleden zijn bevoegd om de FEI proeven te beoordelen.

Toelatingseisen*:

  • Gekwalificeerd Lichte Tour /Zware Tour jury
  • Een ruime juryervaring (tenminste 20 maal gejureerd op KNHS goedgekeurde wedstrijden in de 2 jaar voorafgaande aan de sluitingsdatum van de opleiding).
  • Een positieve beoordeling van het intake gesprek.

Opzet opleiding*: Twee dagdelen theorie met een examen, gevolgd door stages en een portfolio opdracht.

Kosten*: €250,-

Start opleiding

De opleiding aangepast sporten wordt één keer per drie jaar uitgeschreven. In cursusseizoen 2021-2022 staat de opleiding gepland.  Er worden per opleiding max 5 juryleden opgeleid.

Inschrijven

*Let op: omdat deze opleiding dit cursusseizoen niet wordt uitgeschreven zijn de bovengenoemde toelatingseisen, de opzet van de opleiding en de kosten onder voorbehoud. Voor de eerstvolgende opleiding  kunnen er wijzigingen worden doorgevoerd.

Impulsrubriek Aangepast Sporten

Het is voor wedstrijdorganisaties vanaf 1 april 2019 toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking.

De impulsrubrieken zijn bedoeld voor ruiters waarvoor het reguliere wedstrijdniveau (de klasse B) of het niveau van het aangepast sporten (nog) te hoog is. In de impulsrubriek draait het om mee doen en het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking in het algemeen. Ruiters mogen meedoen aan de impulsrubriek wanneer hij/zij lid is van de KNHS en de beschikking heeft over een paard of pony waarmee het gevraagde in de proef getoond kan worden. Het maakt niet uit welke beperking de ruiter heeft deze moet wel zelfstandig op een paard kunnen zitten en zelfstandig een proef kunnen rijden.

Voor de impulsrubriek aangepast sporten dressuur zijn 10 impulsproeven (FEI Introductory test A/B) beschikbaar. Proeven in stap, stap/draf en stap/draf/galop. De ruiter mag zelf kiezen welke proef gereden wordt.

Voor deze rubrieken gelden dezelfde reglementaire bepalingen (zoals weergegeven in bijlage I van het Algemeen Wedstrijdreglement) als voor de reguliere gradeproeven. De uitzonderingen op de reglementaire bepalingen en de uitleg van deze rubriek staan in de brochure impuls aangepast sporten.