Buitenrijden.nl

Buitenrijden.nl is een platform van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de paardensportbond van Nederland. Je vindt er ruiterroutes, een kalender met leuke activiteiten en allerlei tips voor het buitenrijden.

Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door HV Polo en NOC*NSF en is een initiatief van samenwerkingspartners zijn FNRS, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Easygis en de Provincies Limburg, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland.

Paarden welkom

Ruiters en menners maken in Nederland naar schatting zo’n 17 miljoen buitenritten per jaar. Velen willen onderweg even stoppen voor een pauze of een hapje en een drankje. Waar kun je dan terecht? Nou, bij het nieuwe label Paarden Welkom van de KNHS natuurlijk!

Paarden Welkom maakt deel uit van het nieuwe platform buitenrijden.nl voor het hippisch toerisme in Nederland. Nederland telt meer dan 4.000 kilometer aan ruiterroutes dwars door prachtige natuurgebieden. Ruiters en menners gaan vaak op zoek naar mooie ritten en ook meerdaagse tochten met overnachtingen. Langs de ruiter- en menroutes liggen veel verblijfsaccommodaties en rustplaatsen voor paard en ruiter. Maneges, stallen, uitspanningen, vakantiehuizen, accommodaties en horecagelegenheden die paard en ruiter graag gastvrij ontvangen, zijn herkenbaar aan het nieuwe gevelbord van Paarden Welkom. Alle Paarden Welkom-locaties zijn ook te vinden op buitenrijden.nl.

Paarden welkom in Zuid-Holland

Rijden en rusten in Meijendel

Ruiters die binnenkort met hun paard op pad gaan in het duingebied van Zuid-Holland hebben een grote kans om het nieuwe gevelbord van Paarden Welkom tegen te komen. Het stallencomplex bij bezoekerscentrum van drinkwaterbedrijf Dunea in Meijendel kreeg onlangs het gevelbord uitgereikt namens de KNHS. Het prachtige natuurgebied Meijendel strekt zich uit tussen Katwijk, Scheveningen, Den Haag en Wassenaar en leent zich perfect voor buitenritten over talloze ruiterroutes door duinen, bossen en het kilometers lange zandstrand. Als paard en ruiter onderweg even willen rusten, is het bezoekerscentrum daar de plek voor. Peter Baauw is hippisch vertegenwoordiger van de gemeente Wassenaar, erevoorzitter van Paardensportvereniging Koningin Emma en zelf geregeld met zijn paard op het strand te vinden, al dan niet aan de zijde van een van de leden van de koninklijke familie. Peter vertelt hoe het stallencomplex in Meijendel tot stand is gekomen en wat het paard en ruiter te bieden heeft: ‘In de vallei van Meijendel staat al sinds jaar en dag een authentieke pannenkoekenboerderij met uitspanning. Tien jaar geleden wilde drinkwaterwaterbedrijf Dunea, als eigenaar van het terrein en de uitspanning, de paardenstallen ombouwen tot educatief centrum. Dat educatieve centrum is er gekomen, maar dankzij alle bezwaren van ruiters uit de omgeving bouwde Dunea er ook een geheel nieuw stallencomplex bij. De stallen bieden onderdak aan twintig paarden binnen en twintig paarden buiten. Ook grote groepen ruiters kunnen hier daardoor terecht. Menners kunnen er hun rijtuig stallen. Alle menners en ruiters die in de omgeving een rit maken en onderweg even willen rusten, zijn hier welkom. Je zoekt gewoon een plekje voor je paard in een van de stallen en zet hem daar even neer. Halsters zijn vrij te gebruiken en in water en eventueel hooi is voorzien. Terwijl je paard veilig in zijn stal staat, kun je zelf lekker lunchen bij Boerderij Meijendel en genieten van een overheerlijke pannenkoek. De uitbater van de pannenkoekenboerderij is samen met Dunea verantwoordelijk voor het terrein en het stallencomplex en hij zorgt ervoor dat de faciliteiten worden onderhouden.’

Dat de voorzieningen bij deze accommodatie in de vallei van Meijendel ruim voldoen aan alle vereisten voor een Paarden Welkom-locatie mag duidelijk zijn. Toch weten nog niet alle ruiters in de omgeving de weg naar het stallencomplex te vinden. Met hun aansluiting bij het label Paarden Welkom hoopt de gemeente Wassenaar daar verandering in te brengen. Peter: ‘Van de stallingsmogelijkheden mag nog veel meer gebruik worden gemaakt en daarom willen we er meer bekendheid aan geven. Dankzij Paarden Welkom en buitenrijden.nl hopen we een grotere groep ruiters te bereiken en te informeren over onze mogelijkheden. Ook creëren we meer zichtbaarheid dankzij het nieuwe gevelbord. Vorig jaar werden de faciliteiten al gebruikt als tussenstop tijdens een Enjoy the Ride-rit en dat bleek zeer geslaagd, maar ook kleinere groepen ruiters en menners zijn hier zeer welkom voor een rustpauze. We hebben paard en ruiter gewoon veel te bieden en dat dragen we graag uit. En wie weet kom je tijdens een strandrit in de omgeving van de Wassenaar wel hoog bezoek tegen. Prinses Beatrix en andere leden van de koninklijke familie zijn daar met enige regelmaat te paard te vinden.’

meer informatie over buitenrijden op Meijendel: https://www.dunea.nl/duinen/paardrijden